JariTurpeinen Jonkunhan se on sanottava

Kauppa se on mikä köyhdyttää

Paljon on puhuttu siitä että Suomalaisilta loppuu ostovoima, onkohan kukaan laskenut miten paljon S-ryhmän ja K-kaupan lähes täydellinen monopoli hinnoittelussa ja sen seurauksena aivan käsittämätön kilpavarustelu markettien koossa on syönyt tavallisen duunarin lompakkoa?
 

Otetaan nyt vaikka esimerkiksi maitolitran hinta. Erään lähteen mukaan V. 1991 kaupan osuus oli 10,7 % ja vuonna 2011 se olikin saatu kasvatettua 33,6%.  Ja tästä summasta on siis verot jo huomioitu.

Ehkä kuitenkin paremman kuvan tästä kauppojen halusta huolehtia meidän ostovoiman rajoittuneisuudesta antaa tämä Taloussanomien 15.3.2013 julkaisema artikkeli missä käsitellään pääasiassa ruuan hinnan muutoksia ajalla 2003 – 2013

Kyseisen ajanjakson aikana inflaatio on ollut 19% eli loput hintojen noususta ovat menneet ns. muihin taskuihin.

Tässä muutamia poimintoja:

Kananmunat + 101%
Kahvipaketti + 69%
Naudan jauheliha +60%
Margariini + 47%
Kevytmaito +46%
Lenkkimakkara + 47%

Tarkemmin voit tutustua artikkeliin täällä: http://www.talouselama.fi/uutiset/muistatko+miten+halpaa+kaikki+oli+10+vuotta+sitten++kananmunat+101+peruna+96+sahko+88/a2175123

 

Mitä olen tässä mediaa seurannut niin ei tuo alkutuottaja väki ole juurikaan hurraata huudellut siitä että hintojen kasvu sataisi heidän laariinsa.

Mihin ihmeeseen me oikein tarvitaan näitä hehtaarikauppoja, missä kartta ja kompassi on oltava vakiovarusteena?
Kertokaapa se?

Tosin näinhän kyllä saadaan säästettyä henkilöstökuluissa. Yksi ihminen / hehtaari. Yritäppä siinä saada sitten asiakaspalvelua…

Tähän kun kun vielä nämä tämänpäiväiset uutiset siitä että kohta kaupanpuolella pistetään ihmisiä ulos ihan isolla kädellä, niin alkaa tuntumaan siltä että olisikohan kuitenkin jossain joku joka voisi näihin asioihin oikeasti vaikuttaa?
 

Tästä riittäisi vaikka vaaliteemaksi asti. 

 

Ajatus siitä että syömme itsemme köyhiksi ja sairaiksi ei todellakaan tunnu hyvältä ja kenelläkään ei tunnu olevan siihen minkäänlaista halua puuttua.
 

Ihan hypoteettisesti voisi joku näppärämpi ihminen laskea kuinka paljon keskimääräisen kotitalouden ostovoima kasvaisi jos mentäisiin ruuassa tasolla 2003 + 10 vuoden inflaatio.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyseessähän ei ole pelkästään elintarvikkeet vaan myös muut tuotteet, ellei kiinalaisia akkuporakoneita yms. lueta mukaan. Tosin eiväthän nuo muutoinkaan kuulu kulutustavaroihin, vaan kertakäyttötuotteisiin :)

Enivei kaikkihan muistavat kuinka meille luvattiin mm. elintarvikkeiden halpenevan kun liitymme EU:iin

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Osoittaa ainakin mistä suunnasta ne pahimmat välistävetäjät ja kähmijät löytyvät. Ei EUsta vaan kyllä tuo kotimaisten kartellien vuosikymmeniä jatkunut rahastus on ihan kotimaista osaamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En voi ymmärtää suomen kansaa joka haluaa tehdä päivittäisöstoksensa hehtaarien kokoisesta markerista, kun vieressä olisi vaatimattoman kokoinen ja näköinen saksalaisen kauppakaetkun myymälä, jossa siinäkin riittää tavariden katselemista yhden kauppreissun ajaksi, jos sellaista haluaa ostosten lisäksi. Lidl:ssä asiointi tulee selvästi halvemmaksi, ilman tyhmiä bonuskorttijärjestelmiä.

No, jotain salaperäistä vetoa puoleensa se iso marketti suomalaisessa varmaan aiheuttaa. Sen täytyy olla "joku psykologinen juttu", koska järjellä sitä ei voi selittää.

Kai se "joku psykologinen juttu" sitten tuo suomalaisille keskimäärin tyydytystä sen rahamäärän verran mitä he kantavat ylimääräistä rahaa näille suomalaisille keuppaketjuille K ja S.

Minulle "se joku psykologinen juttu" ei tuo tyydytystä, joten käytän LIDL:iä, mikä säästää minulle huomattavia summia rahaa vuosien mittaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... käytän LIDL:iä, mikä säästää minulle huomattavia summia..."

- Nyt voisit kyllä ihan sijoitusvinkkinä kertoa, mitä teet säästyneellä rahallasi.

Yksi isojen keskusliikkeiden koukuista on progressiivinen oravanpyör... anteeksi, ostobonusjärjestelmä. En tiedä joko ruumisarkkuliikkeessä käy S-etukortti, mutta käytännössä kaikki muut hankinnat voi maustaa vilauttamalla vihreää korttia. Ja jos majoitut Sokos-hotellissa ja maksat Lähitapiolan vakuutuksen, miksi jättäisit bonukset ottamatta myös ruokaostoksilla? Kun olet kalenterikuukautta kohti tehnyt suuret hankinnat, on seuraava ostoksesi bonuksen kautta yhä edullisempi. Kyllä "kannattaa"!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikäli kuluttaja olisi viimeisen päälle rationaalinen omien etujensa maksimoimisessa mitä siis ekonomistit väittävät ihmisen olevan,niin voisitko sitten ymmärtää?

Selityshän menee näin,että mikäli kotimainen kauppaketju myy tuossa jotakin ja ulkomaalainen kauppaketju myy tuossa vieressä jotakin,niin toisessa ketjussa raha valuu ulos ja toisessa sisään. Kun tätä ulosheittoa aikansa jatketaan,niin sitä enemmän meidän pitää keksiä vientiin tavaraa eli tehdä töitä entistä enemmän tai ottaa pankista lainaa.

Käyttäjän JariTurpeinen kuva
Jari Turpeinen

Jo käy kortti ruumisarkkukauppaankin. Vielä kun saavat tuohon terveysaseman kylkeen yksityisen synnytys-sairaalan niin sitten voidaankin lauleskella hieman nasaalilla äänellä että " kohdusta hautaan, tuhannen bonuspaikan kautta"

Sattuuko muuten kukaan muistamaan että mitenkä siinä, joitain aikoja taaksepäin olleessa "kassasta pankkivirkailijaksi, ilman palkannousua" olleessa kohussa oikein kävi?

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Ennen kuin ajauduttiin tähän taloudelliseen taantumaan siten, että huonot ajat olivat nähtävillä, se taisi olla Jyrki Katainen joka piti kulissia ja kuplaa yllä höpöttämällä ostovoimasta.

No nyt on uusliberalistinen nostovoima tehnyt tehtäväänsä ja keskiluokan ostovoima on saatu heikennetyksi. Eliitti on kahminut rahat taskuihinsa ja pankit orjuuttaneet ihmiset. Koetappas elää ilman pankkia. Ai et voi, no velallisiakin ollaan joka nuppi, kun Katainen velalla ylläpiti ostovoimaa ja Kataisen aikana ollaan vaan koko sakki velkaannuttu Suomessa.

Mihin tämä pankkien pakko pelastaminen ja pakko ylläpito johtaa?

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Yli-hinnoittelu tapahtuu automaattisesti matalan kilpailun / oligopolin vallitsemissa olosuhteissa.

Kullekin tuotteelle voidaan arvioida jonkinlainen kysyntäkäyrä esimerkiksi hinnanmuutosten ja myynnin suhteesta. Tässä prosessissa ei sinänsä ole mitään kummallista, mutta jos kilpailua on vähän niin kysyntä suhteessa hintaan on liian korkea, jolloin myyvä taho tehdessään arvioita olemassa olevasta kysynnästä päätyy hinnoittelemaan tuotteet liian korkealle - korkeampi hinnoittelu säilyttää kannattavuutensa. Hintojen korotuksessa voi ilmetä myös vastavuoroisuutta samalla mekanismilla.

Tämä käsitykseni asiasta saattaa olla virheellinen, sillä en ole tähän perehtynyt erityisesti.

Toimituksen poiminnat