JariTurpeinen Jonkunhan se on sanottava

Laki on rikki, tai sitä ei vain haluta lukea.

Suomen oikeuslaitos on rikki. Kenelläköhän riittäisi rohkeutta korjata aikaisempien tekemät virheet lainsäädännössä ja vaatia tuomareilta edes jonkinlaista lukutaitoa? 

Eikä tämä koske joukkoraiskauksista annettuja tuomioita, pitää vain tässä tapauksessa toivoa että hovi korjaa tämän käsittämättömän päätöksen. 

Vastaavanlaista älyttömyyttä tapahtuu koko ajan, suurimmaksi osaksi se on sellaista pienen ihmisen kyykyttämistä pienissä asioissa. 
Otetaanpa tähän pari esimerkkiä mistä olen ihan A4:ia saanut plärätä. 

Autolla ajetaan ( valvontakameran silmän alla ) yksityisellä piha-alueella tahallaan ihmisen yli. Tutkinta alkaa pahoinpitelynä, mutta poliisilaitoksen ylemmässä portaassa muuttuukin liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi. 

Tai sitten sellainen juttu että ihan kotimainen teinijengi päättää viettää aikaansa kiinteistössä mihin heillä ei ole suuremmin omistus- kuin hallintaoikeuttakaan. Niin porukan ainoat rikosoikeudellisesti vastuuseen saatavat tekijät syyttämättäjättämispäätöksen koska heidän mieltään on pahoitettu mm. kuulusteluilla, tms. sangen ikävillä toimenpiteillä. Tähän on lisättävä että eihän se tietenkään ollut ensimmäinen murtokeikka missä osallisena nämä rikosoikeudellisesti vastuussa olevan ikäiset murtoveikottaret olivat. 

Tietysti eihän nämä nyt poliisia / oikeuslaitosta kiinnosta, etenkään kun suuremmatkin jutut jäävät resurssipulan takia tutkimatta. Ja kun vielä pitää niitä moottoripyörien melumittauksia tehdä ( http://yle.fi/…/poliisi_jopa_yli_puolet_moottoripyo…/8098508 ) 

mutta kyllä se sitä pientä ihmistä ketuttaa joka tälläisen toiminnan kohteeksi joutuu. 

Eihän näiden asioiden pitäsi näin mennä, puhumattakaan siitä että nykyisin alkaa olla jo lieventävä asianhaara jos sattuu es. kännissä tappamaan ihmise autoilemalla hänen yli. 
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288648161086.html ) 

Sitten jos kännissä tapellaan niin johan häkki heiluu, ihan oikein minusta muuten ( http://www.kaleva.fi/…/mies-sai-ehdollista-vankeutt…/653602/ ) 

Mutta missä on linja tekojen vakavuuden pohjalta? 

Toivottavasti vastuunkantajia löytyy ja saadaan jotain tolkkua näihin järjettömiin "tuomioihin" 

Jokainen mies / nainen voi miettiä ihan omalla kohdalla että tuntisiko olonsa nöyryytetyksi jos julkisella paikalla isompi porukka ottaa kiinni ja tunkee sormensa jokaiseen reikään mitä alhaalta löytyy???

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mutta missä on linja tekojen vakavuuden pohjalta?"

Linja tuntuu olevan kohdallaan, jos kehon kopeloinnista annetaan yhtäläinen tuomio puukolla sohaisun kanssa. En ainakaan olsi vaatimassa, että tuosta ensiksi mainitusta rikoksesta alaikäinen saisi ankarampaa tuomiota.

"Jokainen mies / nainen voi miettiä ihan omalla kohdalla että tuntisiko olonsa nöyryytetyksi jos julkisella paikalla isompi porukka ottaa kiinni ja tunkee sormensa jokaiseen reikään mitä alhaalta löytyy???"

Tässä tapauksessa ei ole niin oleellista korostaa tuota paikan "julkisuutta", koska teko tehtiin tarkoituksella ulkopuolisten silmiltä suojassa. Jos se olisi tapahtunut Kampin kauppakeskuksen aulassa, niin silloin tuo julkisuusulottuvuus olisi antanut oman aspektinsa tuomiota määritettäessä.

Elijas Bijur

Eikös meillä on persu oikeusministerinä? Hän varmaan saattaa voimaan kuolemantuomion tällaisista tapauksista?

Käyttäjän JariTurpeinen kuva
Jari Turpeinen

Ei sitä nyt rattijuoppoja tarvitse päiviltä päästää.
Mutta tuomiolinjaa voisi hiukkasen uudistaa

es.
0 - 0,5 promilleen, puhalluksen tulos * 100 ja siinä olisi päiväsakot
Puolikkaasta eteenpäin mentäisiin niin että puhalluksen tulos olisi sama kuin ajokiellon pituus vuosissa sopilla sakkokertoimella lisättynä.
Ja jos erehdyt ajelemaan kännissä uudelleen niin ajoneuvohan siirtyy valtion omistukseen sen siliän tien.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En jaksa uskoa, että oikeuslaitos olisi täynnä mukasuvaitsevia, punavihertäviä ja maailmaa halaavia tuomareita.

Eiköhän heidän ratkaisujaan ohjata oikeusministeriön myllykirjeillä.

Niissähän on kehotettu määräämään rangaistus mahdollisuuksien mukaan asteikon alapäästä, jotta vankeinhoidon kustannuksissa saadaan säästöä.

Muuta logiikkaa tuskin on löydettävissä sille, että henkirikoksia lukuun ottamatta rangaistus on pääsääntöisesti joko sakkoa tai ehdollinen vankeustuomio.

Käyttäjän JariTurpeinen kuva
Jari Turpeinen

Tuskimpa siellä kaikki sellaisia onkaan ja varmasti ainakin aikaisemmin ohjeistusta on juuri kuvaamallasi tavalla tullut. En tiedä onko realismia kuvitella että tällä hallituskaudella asiat paljoa kerkeävät / pystyvät muuttumaan.

Vaan se ongelma on mielestäni siinä että viime vuosina on tutkinnan / rangaistavuuden rajaa hilattu pikkuhiljaa ylöspäin niin jossain vaiheessa tulee se piste, vai liekkö se jo saavutettu että se mahdollisesti saatava rangaistus menettää merkityksensä.

Kysymys on vain siitä että hyväksymmekö tämän suuntauksen.

Tilastokeskukseksen mukaan vuodesta 2008 alkaen syytettyjen/ tuomittujen lukumäärä on kääntynyt laskuun Suomessa, pyöräytin siitä mukavan käppyrän joka on täällä ( https://www.dropbox.com/s/u4ae41chkjhd8df/SvsT.png... )

Enkä voi olla tässä kohdin oikomatta mutkissa miettimättä sitä kuinka paljon es. sakkojen muuntorangaistuksen poistuminen asiaan on vaikuttanut.
Sehän purettiin 2007-2008 vai onko sittenkin meidän elintaso noussut niin paljon että rikollisuus on vain vähentynyt.

Ihan vain heittona että kaupoille näpistykset ja varkaudet maksavat sellaiset 500 miljoonaa vuosittain ja tämän laskun maksamme me asiakkaat, monesti vielä sangen tyytyväisinä.

Pekka Heliste

Maailmalla ollessa tottuu väkivataa, siis siihen, että sinä olet uhrina.

Niinpä minuakin on uhattu ja ammuskeltu Kalasnikovilla, tosin ohi, mutta uhka sekin on

Tai selvisin pommiattentaatista kun satuin katveeseen pylvään taakse

Tai jouduin pahoin pahoinpidellyksi kun en suostunut korruptioon etc

Mutta ei näistä mitään henkisiä traumoja jäänyt, työ jatkui normaalisti

Kun sattuu syntymään tähän maailmaan niin lajitoverit ovat iso riski

Ennen tällaista uhriksi joutumista pidettiin tavallisena ja ihmiset olivat oppineet käsitttelemään tällaisia asioita eikä niistä henkisiä vaurioita jäänyt

Nykyajan ihmiset ovat heikompia ja heillä on palautunut alkuihmisen väkivaltaisuus takaisin eli kosto on se mitä himoitaan aivan islamistien tapaan

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassa siinä, että nykyään suhtaudutaan tämän tapaisiin tilanteisiin paljon vakavammin kuin aiemmin. Vielä 60-70 -luvuilla nuo "Tapanilan nuorukaiset" tuskin olisivat saaneet teostaan minkäänlaista tuomiota.

Ilmapiiri yhteiskunnassa muuttuu ja sen mukaan mennään. Kun 90-luvulla katselin Ruotsissa erästä TV-ohjelmaa, jossa diskuteerattiin kuinka nuorten keskinäisen väkivallan uhreja parhaiten pitäisi auttaa psyykkisten traumojen torjumiseksi ja kun esimerkeiksi otettiin tapauksia, joissa joku pojan koltiainen oli saanut nyrkistä naamalleen tappelussa, niin väistämättä rupesi huvittamaan tuollainen psyykkisen terapian järjesteleminen. Ennen vanhaan kun Suomessa joku kaveri sai koulussa turpiinsa, niin eipä sitä kauaa taivasteltu.

Pekka Heliste

Näin oli, ei väkivaltaa, joka ei johtanut sairaalakäyntiin pidetty minään

Toimituksen poiminnat