JariTurpeinen Jonkunhan se on sanottava

Halutaanko Pohjois-Karjalassa toimivia sote-palveluita?

Herätelläämpä tämäkin alusta vuosien tauon jälkeen ja mikäs se mukavampaa kuin puhua hieman sotesta, tarkemmin siunsotesta. 

Jotenkin, tilanteen ollessa toisenlainen niin lämmittäisi se että asia minkä puolesta olen huolta kantanut ja meteliä pitänyt on vihdoinkin saanut korkeimman mahdollisen tason kannatusta kyseistä organisaatiossa. Tosin tähän olisi pitänyt herätä jo vuosi taakseppäin, vaan parempi myöhään kun ei milloinkaan. 

 

 

Siun soten toimialuejohtaja Antti Turusen mielestä Siun sote on isona kokonaiskuvana pattitilanteessa. Omistajakunnat ovat antaneet sotelle talousraamin, josta jo alun perin tiedettiin, että se ei riitä. Vaikka rahat eivät riitä, muutoksia toiminnassa ei myöskään saisi omistajien mielestä tehdä.

– Nyt ollaan tässä pattitilanteessa.

Turunen huomauttaa, että Siun soten perussopimus ei sano mitään yhteisen tekemisen toiminnallisista tavoitteista, vain taloudellisista.

Turusen mukaan tiukka talousraami ryhdistää toimintaa, mutta sen pitää samalla olla realistinen. Realismia maakunnalliseen rahoitusmalliin hän toivoo vielä ennen valtakunnallista ”isoa sotea”.

Valtakunnalliseen sotevalmisteluun Turunen on pettynyt: siltä on hänen mielestään hukkunut johtoajatus, alkuperäiset hyvät tavoitteet.

– Idea tasa-arvoisista, paremmin saatavilla olevista palveluista ja kustannustason hallinnasta oli erinomainen. Sitten tulivat mukaan kilpailun avaaminen ja maakuntaratkaisut, eikä alkuperäisistä tavoitteista ole puhuttu enää mitään.

Karjalainen 7.7.2018 ( linkki )

 

Suomalaiset ovat läpi historian rakastaneet tuloslaskelmaa enemmän kuin tasetta ja tässä se on viety jo henkilöstöhallinnan piiriin ja haluankin kysyä niin demareilta, kepulta, persuilta, vihreiltä, kd:ltä että kuinka te kuvittelette että lähes fyysisesti ja psyykkisesti loppuunajetut ihmiset pystyvät palvelemaan asiakkaita niin kuin heitä kuuluisi? Eikä tässä todellakaan ole kyse siitä etteivätkö he haluaisi, vaan siitä että ei henkilöstöltä voi vaatia enempää kuin he voivat tehdä. 

Puhumattakaan siitä miten on maakunnan pieniä sote-yrittäjiä on kohdeltu

Tuntuu melkoisen surulliselta kun ne ihmiset jotka eivät nyt korvaansa lotkauta tähän tilanteeseen ovat ( mahdollisen ) maakuntauudistuksen tultua siinä tilanteessa että joutuvat puhumaan maakunnan vetovoiman, elinkeinoelämän, tms. puolesta. 

Ei voi kun ihmetellä sitä että kun tämä SiunSote rakennettiin maakuntauudistusta silmälläpitäen niin kenen halu ja etu oli siirtyä suoraan ”rusinat pullasta”- politiikkaan, unohtaen samalla aika jumalattoman paljon sitä mitä valmistelussa oltiin luvattu.
Eräiden arvioiden mukaan kun tuo sote olisi n. 90% maakunnan euroista, siellä olisi mahdollisuus toimia maakunnan kokonaisedun mukaisesta.

Meillä oli Pohjois-Karjalassa yksi Euroopan tehokkaimmista sairaaloista joka oli rakennettu systemaattisella työllä ja puolessatoista vuodessa se on saatu ajettua sellaiseen pisteeseen missä työntekijöitä on vaikea saada. Samalla koko maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut on saatu ajettua sellaiseen tilanteeseen mitä kukaan ei olisi uskonut

Onneksi eduskuntavaaleihin on enää reippaasti vajaa vuosi aikaa niin se voi kyllä pelastaa SiunSote:n rahoituksen, ainakin jos on eräiden tulevien ehdokkaiden ulostuloja seurannut.
Tulee muuten olemaan enemmän kuin mielenkiintoista seurata sitä miten tällä kertaa selitetään asiat ”oikein päin” koska selittämistä ja paskanjauhantaa se puhe yli 90% sti tulee olemaan.
Kukaan kun ei voi väittää ettei tämä taloustilanne ja se miksi se kehittyy olisi tullut yllätyksenä. Jos muuta väittää niin nenä kasvaa ja korvat heiluvat. 

Toivottavasti samaa heilumista ei tarvitse enää kuunnella kuntien valtuustoissa kun keskustellaan siitä miten kuntien taloutta hoidetaan, nythän on tilanne että kunnat saavat ( toivottavasti ) elokuussa tiedon siitä miten paljon Siun Sotelle pitää kuluvana vuonna euroja maksaa, se siitä kuntalaista ja sen noudattamisesta kuntien talouden seurannan puolesta. Ainahan sitä voi veikata jotain, sulkea silmät, pistää sormet ristiin ja toivoa että se kolikko kääntyy sille puolelle ettei kyseisen kunnan talous joudu suurempien ongelmien eteen. Kotikunnassani, Outokummussa on puhuttu viime kuukausina 600.000 -1.200.000 €:n korotuksista

Vaan se tärkein kysymys on yksinkertaisesti se että pystyykö Siu Sote kantamaan vastuun 170.000 ihmisen terveydestä.

Ei, jos tavoitteeksi laitetaan se hyväksytty strategia jota kuntayhtymän pitää noudattaa tai sitä miten tämän neljäntoista kunnan ihmisiä pitäisi kohdella.

Kyllä, jos hyväksytään se että kepu-demari-persu linja millä Pohjois-Karjalassa ajetaan sellaista palveluiden tason ja saatavuuden leikkausta mitä kukaan ei ole tässä maakunnassa koskaan edes uskaltanut ääneen sanoa samalla unohtaen sen että nykyinen laki lähtee siitä että kuntayhtymälle on vastuu palveluiden tuottamisesta tarpeen EIKÄ pelkästään eurojen mukaan.

Elämä on valintoja, minkä linjan sinä haluat valita? 

Minulle valinta on ollut enemmän kuin selvä.

Kerran verottaja löytää sinut ”pitkospuiden päästäkin” niin silloin pitää sosiaali- ja terveyspalveluidenkin sinut sieltä saada kiinni. Sillä sinähän olet ne jo kertaalleen maksanut. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"pystyykö Siu Sote kantamaan vastuun 170.000 ihmisen terveydestä"? Ei!

Kummassakaan esittämässäsi tapauksessa SiunSote ei pysty kantamaan vastuuta. Valitettavasti.

Suosittelu tulee siitä, etten välitä puoluetaustasta, vaan asiasta, jonka nostit esille.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin kesällä kun vietän mökkielämää SiunSote alueella voisi sanoa että tässä väärinkäytetään sote nimeä. Nimen pitäisi olla SiunKuntayhtymä.
Siis kuntayhtymän €-t on vähissä juuri siksi tarvitaan leveämät hartiat.

Uuden tulevan sote ja maakuntamallin rahoitus tulee valtiolta siten koko sote paletti on pois kunnilta ja kunnallisveron tulee keventyä roimasti.

Käyttäjän JariTurpeinen kuva
Jari Turpeinen

Juuri näin, nyt vain pitää toivoa että sitten kun / jos soteuudistus tulee niin maakuntien rahoituslaskelmat eivät perustu es. Pohjois-Karjalan osalta Siun Soten laskelmiin.

Täällä on nämä muutamat suuret kunnat / kaupungit tehneet niin rumasti alibudjetointia ja kun niistä on laskettu kuntayhtymän budjetti niin nesteessähän ollaan.
Tosin emmehän me tiedä vielä varmaksi että onko edes perussopimus laillinen, sen tulkinnasta puhumattakaan.

Aiheesta lisää maakuntalehdessä
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ma...

Tosin me Siun Soten tarkastuslautakunnassa olemme nostaneet tämänkin asian esille molemmissa tekemissämme tarkastuskertomuksissa. Vaan eipä tuo juurikaan näytä vaikuttavan koska Siun Soten hallitus ei kehdannut edes käsitellä vuoden 2016 kertomusta.

Valitettavasti kuntayhtymän hallitus on osoittanut kykenemättömyytensä toimia kuntayhtymän edun ja hyväksyttyjen strategioiden mukaisesti.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen
Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Erittäin hyvä kirjoitus ja vieläpä totta. Alimitoitetulla budjetilla ei voi saada sitä mihin on sitouduttu ja mitä luvataan.

Toimituksen poiminnat